El consell de direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) aprova per unanimitat destinar aquests ajuts a la contractació, sobretot de joves i col·lectius vulnerables, formació i autònoms
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha acordat, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), assignar un primer paquet d’ajuts per valor de 356 milions d’euros del programa REACT-EU de la Unió Europea que han de servir per superar l’impacte de la pandèmia de la Covid19 i reactivar l’economia fent-la més sostenible, digital i resilient.
El consell de direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) –l’òrgan que agrupa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els agents socials i econòmics més representatius i les associacions municipalistes- ha acordat per unanimitat l’assignació d’una primera partida que anirà destinada principalment al foment de la contractació (sobretot de persones joves i col·lectius vulnerables), programes de formació per a persones desocupades i formació d’alta qualificació i ajuts a projectes d’autoocupació per a autònoms i programes d’economia social.
L’assignació del paquet d’ajuts acordada al consell de direcció del SOC és aquesta:
- Ajuts a la contractació: 225 milions. Aquests ajuts se centraran de manera molt destacada en les persones joves per afavorir el seu accés al món laboral (125 milions d’euros) i en col·lectius especialment vulnerables com per exemple els majors de 52 anys, dones o perceptors de la Renda Garantida de Ciutadania (100 milions).
- Economia social i ajut a persones en risc i discapacitades: 66 milions. Aquest paquet s’adreça a persones amb discapacitat física, sensorial, intel·lectual, o trastorn de salut mental en Centres Especials de Treball o empreses d’inserció. També estimularà la contractació de personal professional de suport.
- Formació per a l’ocupació per a persones desocupades: 40 milions. S’impulsaran programes de formació per a l’ocupació preferentment adreçats a obtenir certificats de professionalitat i amb línies específiques en el sector digital, l’atenció a les persones i l’economia verda. Es preveu que hi participen fins a un 30% de les persones desocupades.
- Formació d’alt nivell en sectors digital, verd i assistencial: 15 milions. L’objectiu és millorar l’ocupabilitat i la competitivitat així com l’adaptació als canvis en el desenvolupament de l’activitat professional, en especial els relacionats amb les competències digitals. Es preveu la participació de fins a un 30% de persones desocupades.
- Ajuts a joves autònoms: 10 milions. Es facilitarà un ajut als joves autònoms desocupats que han posat en marxa un activitat per compte propi que els permeti disposar d’uns ingressos mínims al principi de l’activitat.